הדרשה והפרשה שלי

"עַתָּה תְּנוּ לְבַבְכֶם וְנַפְשְׁכֶם לִדְרוֹשׁ לַיהוָה אֱלֹהֵיכֶם" - דברי הימים א כב יט

הדרשה והפרשה שלי

אחד משיאי טקס בר המצווה המסורתי הוא הדרשה, בה עומדים הנער או הנערה בפני הקהילה כחברים שווים המסוגלים לחדש לחבריהם דברי תורה בנושא פרשת השבוע. הדרשה מחברת בין פרשת השבוע ובין אירועי השעה וחיי הקהילה.  דרך הדרשה מתגלה החיבור של התורה והמסורת היהודית להווה. בתהליך כתיבת הדרשה ונשיאתה מחפשים הנער והנערה את החיבור המיוחד בין התורה לחיים שלהם, ולהביא את מחשבותיהם בפני הקהילה שלהם.

ההכנות לקראת הדרשה כוללות לימוד של פרשת השבוע, ועיבוד של מקורות שונים, ניסוח של הטקסט כמו גם הכנות לביצועה מול קהל. כל אלו יחד הינן תהליך של התבגרות שמטרתו כניסה  לעולם המבוגרים. בנשיאת הדרשה הנער והנערה מראים שהם מבינים את הכתוב בתורה ומסוגלים להביע את דעותיהם האישיות בנושאים העולים ממנה, והקהילה מצדה מפנה להם מקום ונותנת להם את הבמה, ומראה שהיא מעוניינת לשמוע את דבריהם.  הדרשה מאפשרת להציץ גם לעולם האישי של הנער/ה  ולהכיר אותם יותר. 

היסטוריה קצרה של הדרשה

לדרשה היסטוריה ארוכה המגיעה עד ימי בית המקדש השני, שם היא ליוותה את קריאת התורה הציבורית. עם חורבן בית המקדש ועליית בתי הכנסת עלה מעמד הדרשה כמוקד מרכזי של החיים הדתיים. בתקופת ימי הביניים באירופה היו קהילות בהן היה דרשן, בעל מקצוע שזה תפקידו, בנוסף על רב הקהילה ואף היו דרשנים נודדים שהיו עוברים מעיר לעיר. 

דברי תורה אלו המתחדשים מדי שבוע יוצרים גשר בין התורה, סיפוריה והלכותיה ובין חיי היום יום, ואירועי השעה בקהילות היהודיות מימי בית המקדש ועד היום. הדרשה אשר נושא הנער או הנערה מצרפים אותם למסורת ארוכה של לימוד תורה וחיבורה לחיינו.

לדרוש את עצמך

כיום נהוג כי במעמד הדרשה הנער או הנערה מספרים לקהל את סיפור חייהם מהילדות, ההתבגרות וחלומותיהם ושאיפותיהם לעתיד. הקישור של סיפור זה לפרשת השבוע יוצר, כמו שאר מרכיביו של הטקס, את החיבור בין הנער והנערה למסורת ישראל.

את הדרשה ניתן לשאת בסמוך לעלייה לתורה, או לאחר מכן בחגיגת המצווה.

הכנת הדרשה היא אחד התהליכים המשמעותיים לקראת טקס בר-בת המצווה והרב או הרבה שלנו יהיו שם לתמוך לאורך כל הדרך. 

איך יודעים מה הפרשה שלי?

מוצאים את תאריך הלידה העברי. פרשת השבוע היא הפרשה של השבת הסמוכה לאחר תאריך הלידה. ניתן למצוא את הפרשה  ביומן או בלוח שנה עברי. 

במידה ולא עולים ע"פ תאריך הלידה, קוראים את הפרשה הסמוכה לתאריך הקריאה : מי שעולה לתורה בשבת בבוקר – בינגו, זו הפרשה.

דילוג לתוכן